مقاله و مبانی نظری مهارت های ارتباطی
در قالب word و در 13 صفحه و قابل ویرایش و دارای منابع 2024 و 1402
فهرست مطالب
مهارت های ارتباطی
تعریف ارتباط
مهارت های ارتباطی در خانواده
تاثیرات مهارت ارتباطی قوی و موثر در زندگی
نظریه های ارتباطی
نظریه ساختار گرایی از جسی دلیا (1997)
نظریه نفوذ اجتماعی از آلتمن و تایلر (1958)
نظریه تقلیل یا کاهش بی ثباتی چارلز برگر (2014)
نظریه دیدگاه تعاملی باگازوری (2001)
نظریه جدل رابطه ای لزلی باکستر و باربرا ام. متگومری (1988)
نظریه احتمال شرح و بسط ریچارد پتی و جان کاچیوپو (1980)
نظریه قضاوت اجتماعی شریف و هوولند (1961)
آبراهام مازلو(1943)
وود
بروکس و هیث
ویگینز
هارجی و دیکسون
مک گواير و پريستلي
کلي
منابع
مهارت های ارتباطی
تعریف ارتباط
ارتباط عبارت است از، انتقال پیام از فرستنده به گیرنده، بهشرط اینکه کلیه افکار و مقاصد موردنظر فرستنده، به گیرنده انتقال یابد. یعنی اینکه گیرنده پیام، همان چیزی را دریافته باشد که فرستنده پیام می-خواسته است. بهعبارتدیگر، ارتباط مؤثر عبارت است از: جابهجا شدن اطلاعات از سوی فرستنده به گیرنده مشروط بر آنکه هر دو- هم فرستنده و هم گیرنده- اطلاعات جابهجاشده را درک کنند (دبلیو ویلیام، 2020؛ ترجمه خوروش، 1400).
روابط بین فردی، از مهم ترین مولفه های زندگی انسان از آغاز تولد تا هنگام مرگ است( سوارگیاری، 2024). هیچ یک از توانمندی های بالقوه انسان، جز در سایه روابط بین فردی رشد نمیکند. فراگیری روابط بین فردی صحیح، از اهمیتی بسزا در ایجاد سلامت روانی رشد شخصیت، هویت یابی، افزایش بهره وری شغلی، افزایش کیفیت زندگی، افزایش سازگاری و خودشکوفایی دارد(کیکایتی و همکاران، 2021). افرادی که از مهارتهای ارتباطی ضعیف تری برخوردارند؛ کمتر از سوی اطرافیان خود پذیرفته میشوند و با مشکلات کوتاه مدت و بلند مدت زیادی روبرو هستند (نوری و احمدی، 1398).
مهارت های ارتباطی روش ها و شیوه های ضروری برای یک زندگی سالم و سازنده اند(اوزدمیر، 2024). این مهارت ها مجموعه ای از توانایی ها هستند که سبب سازگاری ما با دیگران و شکل گیری رفتارهای مثبت و مفید میگردند. این توانایی ها ما را قادر میسازند نقش مناسب خود را در جامعه به خوبی ایفا نماییم بی آنکه به خود یا به دیگران آسیب برسانیم. بنابراین، کسی دارای مهارت ارتباطی است که با دیگران طوری ارتباط برقرار کند که بتواند به حقوق، الزامات، رضایت خاطر و یا انجام وظایف دیگران را نادیده بگیرد و در عین حال بتواند در این موارد مبادله ای باز و آزاد با دیگران داشته باشد(ونتزل، ریچلین و کاکس، 2024).
برای تعامل و برقراری ارتباط با دیگران باید مجموعهای از مهارتها را در خود پرورش داد. ارتباط کلامی، نوشتاری، زبان بدن و ارتباط غیر کلامی همگی زیرمجموعهای از انواع مهارت های ارتباطی هستند(گارگ، 2023). برقراری ارتباط یکی از اصول اولیه زندگی است و به ما امکان انتقال افکار، نظرها، احساسات و اطلاعات حیاتی را در فرمهای مختلف میدهد. هر موجود زنده یا غیرزنده در اطرافتان به شکلی متفاوت با شما در ارتباط است. ذهن و حواس شما نیز باید برای درک پیام تمامی آنها هوشیار باشد تا اطلاعات درستی را دریافت کند(کورتلیو، 2021). در دنیای مدرن اهمیت ارتباطات بیش از گذشته شده است و داشتن انواع مهارت های ارتباطی برای موفقیت در محیط کسب و کار، شبکههای اجتماعی، روابط خانوادگی و دفاع در برابر خطرهای پیرامون امری ضروری است. بنابراین شناخت انواع این مهارتها اهمیت زیادی دارد(واتس، 2024).
منظور از مهارت ارتباطی، فرایندی است که فرد را قادر میسازد به صورتی شایسته رفتار کند. در حقیقت، اجتماعی شدن هر فرد دستاورد مهارتهای ارتباطی اوست که قبلاً آموخته است. در این زمینه مدیر باید مهارتهای ارتباطی خود را، جهت بیان ارتباطات از کارمندان، پرورش دهد(چیذری، 1399).
مهارت های ارتباطی از مهارت هایی است که انسان باید داشته باشد چون انسان موجودی اجتماعی است(چیلتون، 2024). برخلاف ساليان گذشته که برقراري رابطه و ارتباط اجتماعي يک ضرورت محسـوب نمي شد و هر فردي مي توانست با برقرار کردن کمتريـن ارتباط با دنياي پيرامــون خود، نيازهاي اساســـي خود را برآورده سازد، امروزه و به دليل پيچيده تر شدن نيازهاي اصلي و حتي فرعي، لزوم برقراري ارتباط اثربخش به عنوان موضوعــي غيرقابل چشم پوشي در مناسبــات اجتماعــي مورد توجه قرار گرفته است. هنر ارتباطات در برقراري ارتبـاط از چنان اهميتي برخوردار شده که مهارت هاي دستيابي به آن، بصورت يک علم مستقــل معرفي شده و يادگيري آن براي هر فردي که قصد برخورداري از يک زندگي موفق در حوزه فردي و اجتماعي را دارد، امري گريزناپذيراست(جانسون، 2020).
مهارت های ارتباطی در خانواده
اولین ارتباطی که هر فردی در زندگی با آن روبهرو خواهد شد، خانواده است. اگر در محیط خانواده فرزندان شما بتوانند بهدرستی ارتباط برقرار کنند، احتمال داشتن مهارت مناسب در جامعه نیز وجود دارد. در بسیاری از خانوادهها مشکلات موجود در بین والدین مانعی برای کسب توانایی برقراری ارتباط با دیگران میشود. بههمیندلیل همیشه آموزش برای ارائه مهارت ارتباطی در چنین محیطی از اهمیت زیادی برخوردار است. روشهای تبادل اطلاعات در بین اعضای خانواده نشاندهنده میزان مهارت ارتباطی سالمی است که وجود دارد. وقتی بتوانید اشتباهات ارتباطی را در خانواده شناسایی کنید در جامعه نیز قطعا با مشکلات کمتری مواجه خواهید شد. بسیاری از استعدادهای افراد تا زمانیکه در جامعه قرار نگرفتهاند در بین اعضای خانواده مشخص میشود. در صورتیکه والدین توجه کافی را در این زمینه داشته باشند، بهبود مهارت ارتباطی اتفاق میافتد(کاتائوکا و تسوچیا، 2020).
تاثیرات مهارت ارتباطی قوی و موثر در زندگی
• حل سریع مسائل و افزایش قدرت تصمیمگیری
• کنترل بهتر امور شخصی و کاری
• افزایش توانایی در گرفتن حقوق اجتماعی
• پیدا کردن شغل مناسب و کسب درآمد بیشتر
• به دست آوردن موقعیتهای طلایی در زندگی
• افزایش اعتمادبهنفس و مقابله با افسردگی
• موفقیت در فعالیتهای اجتماعی
• داشتن رابطه سالم و موفق برای مثال ازدواج موفق(کلارک، 2023).
نظریه های ارتباطی
نظریه ساختار گرایی از جسی دلیا (1997)
در جامعه گروهی از افراد وجود دارند که بیش از دیگران بر رفتار انسان ها دقیق میشوند و تا زمانی که به شناختی عمیق از دیگری نرسند، ارتباط با او را آغاز نمیکنند. بنا بر این نظریه این افراد، نسبت به دیگران، استعداد بیشتری در برقراری روابط موفق دارند که بر اساس شناخت کامل و دقیق شکل گرفته است.این افراد در گفت و گو بر دیگران از مباحث منطقی بهره میگیرند و به این ترتیب به شناختی همه جانبه از طرف مقابل میرسند(کابیگاس و ماتا جونیور ،2024).
قسمتی از منابع
شایسته فرد،زهرا(۱۴۰۱). طراحی مدل هوش هیجانی در سازش روابط عاطفی با میانجی گری مهارت های ارتباطی در زنان متأهل. رساله دکتری مشاوره، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
فرجی ارمکی، اکبر، حیدری فرد، رضا، قوره جیلی، ثریا، عرب یار محمدی،زین العابدین(۱۳۹۸). مهارتهای ارتباطی در آموزش. انتشارات آوای نور.
نعمت الهی،نگین(۱۴۰۲).نقش واسطهای مهارتهای ارتباطی در رابطه بین طلاق عاطفی و رضایت زناشویی زوجین شهر شیراز.پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان.
نوری، حمید، احمدی،محمدسعید(۱۳۹۸). مهارتهای ارتباطی.انتشارات آوای نور.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
کردستان سقز استان : کردستان - شهرستان : سقز - بخش : مرکزی - شهر : سقز - محله : حاجی آباد - خیابان پردیس - کوچه پرتو3 - پلاک : 6.0 - طبقه : 1
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com