مقاله و مبانی نظری نظریه های امنیت عاطفی
در قالب word و در 11 صفحه و قابل ویرایش و دارای منابع 2024 و 1403
فهرست مطالب
نظریه های امنیت عاطفی
نظریه آبراهام مازلو
ديدگاه رشدي از دو بعد توانايي تجربه امنیت عاطفی
الف) روابط اوليه و توانايي براي نزديکي:
ب) حساسيت نسبت به طرد و روابط رمانتيک:
دیدگاه ترکيبي وارينگ
دیدگاه دلبستگي جانسون و ويفن
ديدگاه تعاملي باگاروزي
منابع
نظریه های امنیت عاطفی
امنیت عاطفی حالتی است که در آن شخص از ارضای نیازهای عاطفی خود، به ویژه ارضای نیاز خود به محبوب بودن، احساس اطمینان کند. احساس امنیت عاطفی بستگی دارد به محبت و عطوفت، مقبولیت و ثبات روابط. احساس امنیت عاطفی به توانایی احساس امنیت و اطمینان، زمانی که شخص درگیر یک رابطه صمیمانه با یک شریک عشقی است، اطلاق میشود، به این شرط که با اینکه فرد آسیب پذیر است، ترس از پیامد هیجانی منفی تجربه نشود، مهم است که توجه شود که برای شروع فرایند صمیمیت، وجود آسیب پذیری ضروری است و اینکه آسیبپذیری در یک بافت آرامشبخش و اطمینانبخش، فرایند ایجاد احساسات امنیت عاطفی را خلق میکند (کردوا ،۲۰۰۷؛ به نقل از امیری، 1402).
امنیت عاطفی نشانگر میزان ثبات احساسی یک فرد است. ناامنی احساسی یا به طور سادهتر ناامنی، احساس اضطراب یا ناخشنودی کلی است که ممکن است به دلیل درک شخص از آسیب پذیر بودن یا ویژگیهای منفی خودش به وجود آمده باشد، یا احساس آسیب پذیری یا عدم ثباتی است که تصور یک شخص از خودش را تهدید میکند. این مفهوم به انعطاف پذیری روانشناختی مرتبط است زیرا هر دوی آنها اثرات شکستها یا موقعیتهای دشوار را بر اشخاص بررسی میکنند. اما انعطاف پذیری، مقابلههای کلی فرد را با توجه به وضعیت اقتصادی و اجتماعی او تحت مطالعه قرار میدهد، در حالی که امنیت احساسی به طور ویژه اثرات احساسی را بررسی میکند. امنیت احساسی میتواند به عنوان بخشی از انعطاف پذیری در نظر گرفته شود (همایی، 1403).
مفهوم امنیت عاطفی در یک فرد باید از ایمنی عاطفی یا امنیتی که توسط یک محیط حمایتگر و بیخطر به فرد داده میشود، تمایز داده شود. شخصی که در برابر افسردگی ناشی از یک شکست کوچک آسیب پذیر است، از لحاظ احساسی امنیت پایینی دارد. فردی که خوشبختی و رضایت عمومیاش حتی با اختلالات عمده در الگو یا بافت زندگیاش متزلزل نمیشود، از لحاظ احساس امنیت فوق العاده بالایی دارد. زمانی که از امنیت عاطفی در رابطه صحبت میکنیم آن را دربرابر مفهوم «نزاع و تنش» قرار میدهیم. امنیت عاطفی زمانی فراهم میشود که نزاع و تنش نگرانی دائمی فرد نباشد. آدم عاطفی کسی است که میداند چه روحیاتی دارد و خودش را دوست دارد.عشق او به خودش آن قدر عمیق است که نیاز به پذیرش و تأیید دیگران ندارد.او سعی نمیکند شبیه دیگران شود و در قالب افراد دیگر پنهان نمیشود(صالح، 2024).
کردوا و اسکات (۲۰۰۱) به منظور سهولت در مشاهده امنیت عاطفی در تحقیقات تلاش کردند که آن را با واژههای رفتاری تعریف کنند. آنها امنیت عاطفی را به عنوان نتیجه تعاملات بین زوجهایی که رفتارهای صمیمانه و احساسات مثبت را در روابطشان تجربه میکنند، مفهوم سازی میکنند. این احساسات، تجربیاتی درونی هستند که در طول زمان به علت صمیمیت و پاسخگویی عاطفی زوجین به یکدیگر بر انگیخته میشوند و حاصل آنها احساس آرامش و امنیت عاطفی است. اگر تجارب انباشته شده در طول زمان در یک رابطه صمیمانه غنی باشد، سرانجام امنیت عاطفی بوجود میآید (آسایش در مورد آسیبپذیر بودن به جای ترس از ضربه خوردن یا طرد شدن از سوی همسر) (بارنت، 2024).
نظریه آبراهام مازلو
آبراهام مازلو یک فرد ناامن را فردی تعریف میکند که دنیا را به عنوان یک جنگل پر خطر و اکثر انسانها را موجوداتی خطرناک و خودخواه میبیند، احساس میکند ترد شده است و به حال خود تنها گذاشته شده است، مضطرب و متخاصم است، به طور کلی بد بین و ناراحت است، در خود نشانههایی از تنش و کشمکش دارد، علاقه دارد به درون خود رجوع کند، با احساس گناه دست و پنجه نرم میکند، یک یا چند مورد اختلال در اعتماد به نفس او وجود دارد، روان رنجور و عصبی است، و به طور کلی خودخواه و خودبین است، او در همهی افراد نا امن احساس تمایل متداوم و مستدامی برای امنیت مشاهده کرد .فردی که از لحاظ احساسی نا امن است، ارزش و تواناییهای خود را دست کم میگیرد، به خودش یا دیگران اعتماد ندارد و میترسد که وضعیت مثبت کنونی، موقتی باشد و باعث شود او در آینده از آن ضربه بخورد و اشتباه پیش رفتن اوضاع، باعث پریشانی و سختی کشیدن او در آینده شود. این ویژگیها در افراد فاقد امنیت عاطفی مشترک است و تنها درجهی شدت آن در میان این افراد متفاوت است. نباید این ویژگیها با تواضع و فروتنی اشتباه گرفته شود، فروتنی به معنای شناخت معایب خویش در حالی است که میزان مطلوبی از اعتماد به نفس و انگیزه در فرد وجود دارد(واپنر و کاپلان، 2024).
مازلو (1970) تأکید میکند که هر یک از نیازهای عاطفی، شناختی و بیانی یک ارزش به شمار میرود، این نکته همان قدر که درمورد عشق به حقیقت یا به یقیین صدق میکند، درباره علاقه به ایمنی نیز صادق است. احساس ایمنی نه تنها انگیزه و محرک سودمندی نخواهد بود، بلکه استعداد فرد را در رو به روشدن و حل کردن مشکلات و خطرات نیز محدود مینماید. نابهنجاری های روانی و رفتاری در انسان هنگامی شروع میشود که احساس ناایمنی بر وجود او حاکم گردد. این احساس، به شیوه های مختلف بر مناسبات آنها، سایرین و نحوه زندگی مختلف آنها تأثیر میگذارد(محبوب، 1398).
قستی ازمنابع
امیری، مجید(1402). مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان فراتشخیصی بر عملکرد جنسی، ایمنی هیجانی، سازگاری روانی اجتماعی با بیماری و خودمراقبتی در افراد دارای بیماری قلبی عروقی .رساله دکتری روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نایین.
همایی، رضا م (1403). اثربخشی بسته بومی مبتنی بر ادبیات کهن فارسی بخشش بر خودتمایزیافتگی و ایمنی هیجانی نوجوانان اقدام کننده به خودکشی.. رساله دکتری روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج.
Aboramadan, M., & Kundi, Y. M. (2022). Emotional culture of joy and happiness at work as a facet of wellbeing: a mediation of psychological safety and relational attachment. Personnel Review, 52(9), 2133-2152.
Azam, S., & Nazim, A. (2024). Development of Forman Malingering Scale. Journal of Professional & Applied Psychology, 5(2), 315-324.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
کردستان سقز استان : کردستان - شهرستان : سقز - بخش : مرکزی - شهر : سقز - محله : حاجی آباد - خیابان پردیس - کوچه پرتو3 - پلاک : 6.0 - طبقه : 1
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com