مبانی نظری وپیشینه تحقیق نشانگان روانشناختی
در قالب WORD و در 51 صفحه وقابل ویرایش
فهرست مطالب
تعاریف نظری و عملیاتی
سلامت رواني
هدف بهداشت رواني
مفهوم سلامت
الگوهاي سلامت
ابعاد سلامت
نظريه های سلامت رواني
تحقیقات انجام شده در داخل کشور
مطالعات انجام شده در خارج از کشور
منابع
1-5- تعاریف نظری و عملیاتی متغیرها
1-5-1- تعاریف نظری
نشانگان روانشناختی: سلامت روان عبارت است ازرفتارموزون وهماهنگ با جامعه،شناخت وپذيرش واقعیت های اجتماعي وقدرت سازگاري با آنها و شکوفايي استعدادهاي ذاتي ارتقاي سلامت رواني در جامعه موجب بهبود کيفيت زندگي مي شود (صادقیان و حیدریان پور، 1388).
1-5-2- تعاریف عملیاتی
نشانگان روانشناختی: منظور نمره ای است که فرد در پرسشنامه سلامت عمومي گلدبرگ ( 1972) کسب میکند.
سلامت رواني
صاحبنظران براي سلامت رواني تعاريف مختلف ارائه دادهاند. در عين حال در همه تعاريف توجه به نکات اصلي و مهم جزو اشتراکات ميباشد. ذيلاً به تعدادي از اين تعاريف اشاره ميشود. سازمان بهداشت جهاني در تعريف اين واژه گفته است: «سلامت رواني عبارت است از قابليت ارتباط موزون و هماهنگ با ديگران، تغيير و اصلاح محيط فردي، اجتماعي و حل تضادها و تمايلات شخصي بطور منطقي، عادلانه و مناسب»(ميرکمالي، 1377). در اين تعريف بهداشت رواني، سازگاري با ديگران و محيط زندگي است.
بنظر ميننجر سلامت رواني عبارت است از سازش فرد با جهان اطرافش به حداکثر امکان، بطوري که باعث شادي و برداشت مفيد و مؤثر بطور کامل شود(ميلاني فر، 1378). از نظر کاپلان و بارون بهداشت رواني حالت خاصي از روان است که سبب بهبود، رشد و کمال شخصيت انسان ميگردد و به فرد کمک ميکند که با خود و ديگران سازگاري داشته باشد(ميرکمالي، 1370). مازلو بهداشت رواني را حاصل تامين نيازها و شکوفا شدن استعداد ذاتي انسانها ميداند(ميرکمالي، 1370). از تعاريف فوق چنين استنباط ميشود که بهداشت رواني علم، روش و مهارتي است که براي بهزيستي و رفاه اجتماعي که تمام زواياي زندگي از محيط خانه گرفته تا مدرسه، دانشگاه، محل کار و نظاير آن را در بر مي گيرد و در مورد بهداشت رواني آنچه بيش از همه مورد نظر است احترام به شخصيت و حيثيت انساني است. روي اين اصل بهداشت رواني را دانش يا هنري ميدانند که به افراد کمک ميکند که با ايجاد روشهاي صحيح رواني و عاطفي بتوانند با محيط خود سازگاري حاصل نموده و براي حل مشکلات از راههاي مطلوب اقدام نمايد(ميلاني فر، 1378).
2-10- هدف بهداشت رواني
وظيفه و هدف اصلي بهداشت رواني تامين سلامت فکر و روان افراد جامعه است. براي رسيدن به اين هدف نياز به نيروي انساني فعال، برنامهريزي، ايجاد مراکز و بالاخره آموزش بهداشت همگاهي است. کاپلان و بارون هدف بهداشت رواني را بهبود، رشد و کمال شخصيت انسان ميدانند(ميرکمالي، 1377). و از نظر ميننجر هدف بهداشت رواني سازش فرد با جهان اطرافش ميباشد. بطور خلاصه بهداشت رواني داراي چهار هدف اصلي است(ميلاني فر، 1378):
1- خدماتي:جهت تامين سلامت فکر و روان افراد جامعه، پيشگيري از ابتلا به مشکلات رواني و رفتاري، درمان سريع و پيگيري، کمکهای مشورتي به افرادي که دچار مشکلات رواني، اجتماعي و خانوادگي شدهاند.
2- آموزش:آموزش بهداشت رواني همگاني و آشنا ساختن مردم جهت همکاري و استفاده از خدمات موجود درصورت مواجهه با استرسها و مشکلات رفتاري و رواني، تنظيم برنامههاي آموزشي براي ايجاد نيروي متخصص.
3- پژوهش:تحقيق درباره علل و راههاي پيشگيري از مشکلات رواني و رفتاري، اعتيادها و انحرافات مانند پژوهش در مدارس، دانشگاهها، درمانگاههاي عمومي، مراکز بهداشتي و نظاير آن.
4- طرح و برنامه ريزي درباره ايجاد و گسترش مراکز جامع روانپزشکي، مراکز آموزشی جهت بالا بردن کيفيت بهداشت رواني، سطح آگاهي مردم، بوسيله رسانه ملي گروهي و ايجاد هماهنگي برنامههاي خدماتي، آموزشي و پژوهشي.
درکل هدف از بهداشت رواني شناخت وسيع و پيشگيري از بروز اختلالات خلقي، عاطفي و رفتاري است. مقابله با بيماریهای رواني براي ايجاد جامعه سالم از وظايف اصلي دولتها و افراد جامعه است و هر اجتماعي که خواستار بهزيستي و شادکامي افراد خود ميباشد، بايد مردم سازگار و هماهنگ پرورش دهد(ميلاني فر، 1378).
2-11- مفهوم سلامت
سلامت کيفيتي از زندگي است که تعريف آن مشکل و اندازه گيري واقعي آن تقريبا غير ممکن است. متخصصان تعاريف متعددي از اين مفهوم ارايه دادهاند، اما تقريبا همه تعاريف موضوع مشترکي دارند و آن مسووليت در قبال خود و انتخاب سبک زندگي سالم است.
دان سلامت را به محيط فردي محدود کرده است و عقيده دارد که تجربه سلامت در هر فرد منحصر به خود آن فرد است. او همچنين معتقد است که افراد اطلاعات حاصله از منبع درون و بيرون خود را به طريق متفاوتي پردازش و تفسير مي کنند. وجود چنين تفاوتي ميتواند ناشي از تفاوتهاي فردي باشد که عليرغم فراهم کردن اطلاعات غني درباره سلامت، نميتوان به طور مشخصي آن را توصيف کرد. بنابراين تهيه الگويي که نشان دهنده چگونگي تأثير ادراک بر سلامت باشد بسيار مهم و کار مثبتي است (بزنر، اشتاينهاردت، 1997؛ به نقل از باباپورخيرالدين، 1381).
لارسون (1996؛ نقل از کي يس و رايف، 2000) عقيده دارد سلامت عبارت است از فقدان وضعيت و احساسات منفي که نتيجه آن سازگاري و تطابق با دنياي خطرناک است.
برخي از مولفين مفهوم سلامت را مترادف با کيفيت زندگي آوردهاند. به نظر اين مولفان کيفيت زندگي در برگيرنده مجموعه شرايطي است که افراد در زندگي خود دارند. براي کيفيت زندگي دو معني در نظر گرفته شده است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643