مقاله و مبانی نظری ساختار سازمانی
در قالب word و در 24 صفحه و قابل ویرایش
فهرست مطالب
مبانی نظری ساختار سازمانی :
مفهوم ساختار
ابعاد ساختار سازمانی:
عناصر مشترک در سازمان ها:
انواع ساختارهای سازمانی:
ادهو کراسی (ساخت ویژه کار- موقت )
تحقیقات پیشین :
جمع بندی:
منابع و مآخذ
ابعاد ساختار سازمانی:
اجزاء سه گانه ای که برای ایجاد ساختار سازمانی به کار میگیریم،پیچیدگی ،رسمیت وتمرکز هستند.
پیچیدگی:
پیچیدگی به میزان تفکیکی که در سازمان وجود دارد،اشاره میکند.تفکیک افقی، میزان یا حد تفکیک افقی بین واحدها را نشان میدهد.تفکیک عمودی به عمق یا ارتفاع سلسله مراتب سازمانی نظر دارد. تفکیک بر اساس مناطق جغرافیایی،به میزان پراکندگی واحدها و امکانات نیرو های انسانی از لحاظ جغرافیایی اشاره دارد( الوانی و دانایی فرد ،1385).
رسمیت:
دومین جزء ساختار سازمانی رسمیت است. رسمیت به میزان یا حدی که مشاغل سازمانی استاندارد شدهاند،اشاره میکند. اگر شغلی از میزان رسمیت بالایی برخوردار باشد،متصدی آن برای انجام دادن فعالیت های مربوط به آن شغل و اینکه چه موقعی انجام شود و چگونه باید انجام گردد از حد اقل آزادی عمل برخوردار است.در چنین حالتی از کارکنان انتظار میرود همیشه فعالیتهای یکسانی را با روش معینی که همه بو رو کراسی های ماشینی بر آن تاکید دارند، انجام دهند.در بورو کراسی ماشینی وظایف عملیاتی بسیار تکراری بوده،قوانین و مقررات بسیار رسمی است.تصمیم گیری ازسلسله مراتب تبعیت میکند ونوعی ساختار سازمانی دقیق همراه با تمایز بسیار واضح به کار برده میشود که منجر به نتایج از پیش تعیین شده ای میگردد.از اینرو وقتی رسمیت بالاست،شرح شغلهای مشخص،قوانین و مقررات زیاد و دستور العمل های روشن در خصوص فرآیند کار در سازمان وجود دارند.وقتی رسمیت کم است رفتار کارکنان به طور نسبی میتواند برنامه ریزی نشده باشد.در چنین موقعیتی،افراد در مشاغل خود در به کار گیری نقطه نظرات خود از آزادی عمل بیشتری برخوردارند.همچنین رسمیت نوعی معیار استاندارد کردن است.چون آزادی عمل فرد با رفتار کارکنان (نظرات و نگرشها)در کاری که باید انجام گیرد،کمتر دخالت داده میشود.این استاندارد کردن نه تنها موجب میشود شقوق رفتاری را که کارکنان از خود نشان میدهند،حذف گردد،بلکه ضرورت در نظر گرفتن شقوق رفتاری بوسیله آنان در مشاغلشان را از میان بر میدارد( الوانی و دانایی فرد1388).
تمرکز:
تمرکز به میزانی که تصمیم گیری در یک نقطه واحد در سازمان متمرکز شده،اشاره دارد.تراکم قدرت در یک نقطه دلالت بر تمرکز داشته و عدم تراکم یا کم تراکم نشانه عدم تمرکز است( الوانی و دانایی فرد1388).
عناصر مشترک در سازمان ها:
مینز برگ معتقد است که در هر سازمانی پنج بخش اصلی وجود دارد و به شرح زیر تعریف شده اند:
1- بدنه اصلی سازمان :کارکنانی که در ارتباط باتولید محصولات و یا ارائه خدمات موسسه کارهای اصلی را انجام میدهند.
2- بخش عالی سازمان:مدیران عالی سازمان،کسانی که مسئولیت کلی سازمان را به عهده دارند.
3- بخش میانی:مدیرانی که هسته عملیاتی را به بخش عالی سازمان پیوند میدهند.
4-متخصصصین فنی(فن سالاران ):تحلیلگران ،کسانی که مسئولیت اجرای شکلهای خاص استاندارد سازی را در سازمان به عهده دارند.
5- بخش ستاد پشتیبانی: افرادی که واحدهای ستادی را تصدی میکنند، کسانی که خدمات پشتیبانی غیر مستقیم به سازمان ارائه میدهند. (الوانی و دانایی فرد،1388).
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643