مقاله و مبانی نظری استرس والدگری
در قالب WORD و در 11 صفحه و قابل ویرایش و دارای منابع جدید 1403 و 2024
فهرست مطالب
استرس والدگری
تعریف مفهوم استرس والدگری:
نظریه های استرس والدگری:
نظریه ی استرس والدین –کودک – روابط کودک و والدین :
نظریه ی تنش های روزمره :
کودک و نقش والدگری علل استرس:
ارزیابی استرس :
مکانیسم های سازگاری:
منابع
استرس والدگری
تولد فرزند یک تغییر بزرگی در زندگی والدین است که بدنبال خود استرس خاصی به عنوان استرس والدگری به همراه دارد.ثابت شده است که نوع استرس نقش والد گری از سایر استرس های زندگی مثل استرس ناشی از کار ،حوادث و تجارب ناگوار کاملا متفاوت بوده و این استرس ویژه و خاص این نقش والدگری است.همچنین این استرس نسبت به دیگر حیطه های استرس زای زندگی بیشترین تاثیر را بر رفتار والدین و رشد کودکان میگذارد و پیش بین قوی از مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان است(لیو و همکاران، 2024). به عنوان مثال (دانسکو و هولدن (1998)، یک گروه از خانواده های بی خانمانی را که در معرض خطر مشکلات جسمانی و روانی بودند مورد مطالعه قرار دادند. بدلیل منابع استرس زائی که این گروه در زندگی روزانه با آن مواجه بودند، در میان آنها خانواده هایی وجود داشت که دارای سطح بالائی از استرس والدگری بودند که به تبع آن ،کودکانی با بالاترین سطح مشکل در رشد اجتماعی و شناختی داشتندبنابراین استرس والد گری میتواند،به طور خاص آنچنان تاثیر گذار باشد که به عنوان علل و عواقب طیفی از رفتار های والدینی و کودکان تلقی شود. اما با این وجود استرس نقش والد گری نمیتواند کاملا جدا از استرس های دیگر، نقش ها و تجربه ها باشد قطعا بین استرس هایی که ما در نقش های گوناگون تجربه میکنیم هم پوشی هایی وجود دارد(برادلی و همکاران، 2024).
خصیصه ی بارز در هر نظریه ی استرس والدگری بر عقیده ی هماهنگی و تعادل بین درک والدین از تقاضا ها و مسئولیت های این نقش و دسترسی به منابع موجود برای تامین این نیازها و تقاضا ها است. در واقع این تعادل و هماهنگی بین تقاضا ها ،نیاز ها و منابع های موجود ،مرکزیت اکثر نظریه های استرس و مقابله گری است.استرس والدگری زمانی ایجاد میشود که این تقاضا ها و مسئولیت های بر خاسته از نقش والدگری توسط منابع موجود، نتوانند ارضا شوند. این مسئولیت های ایجاد شده برای والدین بسیار و متنوع میباشند و شامل برآورده ساختن نیاز های خاص کودک و تقاضا های برخواسته از نقش اجتماعی والدینی است. علاوه بر این از دیگر مسئولیت ها و تقاضاهای نقش والدگری ،برآورده کردن نیاز های کودک مثل نیاز به بقا (خوراک ،مسکن ،مراقبت و نگهداری وموارد دیگر) و نیاز های روانشناختی ( توجه، محبت ،کمک در کنترل و تنظیم عواطف)است (نکومنش، مسیبی و قدمی، 1403).
البته علاوه بر نیاز ها و تقاضاهای ایجاد شده ،برداشت و نگرش والدین از رفتار کودکانش و نگرش و برداشت از لیاقت و کفایت خودشان به عنوان والد در اکثر نظریه ها ی استرس والد گری مهم تلقی شده است. استرس والدگری میتواند حتی برای والدینی که به طور کامل از تمامی منابع که برای یک زندگی فارغ از استرس ،مثل درآمد کافی ،خانه و منابع اجتماعی و... برخوردارند، اتفاق بیافتد.اما این استرس والدگری بدلیل تفاوت های بنیادی و مجزا بین والدین خانواده ها متفاوت است، با این وجود استرس والدگری بیشتر خود را در تجارب فردی والدین در فرزند پروری نشان میدهد.به عنوان مثال کودک پیش فعال و پر توقع یک والدین میتواند به عنوان کودک ابرازگر و پر انرژی برای والدین دیگر تلقی شود(کریسی و ریس، 1996؛تسر نیک و گرینبرگ، 1990؛تسرنیک ،لو ،و بورن استین ،2002؛ به نقل از اندرز، 1402).
تعریف مفهوم استرس والدگری:
استرس والدگری میتواند به طور مختصر چنین تعریف شود: یک سری فرآیند هایی که به خاطر تلاش برای سازگاری با الزامات نقش والدینی به یک سری واکنش های روانی و فیزیکی ناخوشایند منتهی میشود .این فرآیند اغلب به صورت احساسات و تجارب منفی در مورد خود فرد و کودک تجربه میشود .این احساسات منفی به طور مستقیم از نقش والدگری ناشی میشود.اما باید در نظر داشت که این تعریف ساده از استرس والدگری نباید از ارزش این حقیقت بکاهد که استرس والدگری شامل یک سری وسیع از فرآیندهای پویا و پیچیده ای از جمله:ارتباط با کودک و رفتارهای او ،الزامات نقش والدینی ،منابع والدینی،واکنش های والدینی به مسئولیت ها و تقاضاها ،کیفیت ارتباط والدینی با کودک و دیگر اعضای خانواده و ارتباطات با دیگر افراد و موسسات بیرون خانه است.علاوه بر این فرآیند استرس، ارتباط با مهارت مقابله گری ،سازگاری موفقیت آمیز با الزامات نقش والدینی دارد؛ و برای بسیاری از افراد این تقاضاهای والدینی قابل مدیریت اند و با وجود سخت بودن این کار بخصوص در برحه هایی از زندگی، قابل پاداش هم هستند.حتی در خانواده هایی که با مشکلات جدی و مزمن مواجه شدند مثل بیماری کودک ،اگرچه نه همه ی والدین ،اما تعدادی از آنها با این چالش ها به طور موفقیت آمیزی کنار آمدند(راتر ،1987؛ به نقل از وانگ، سونگ، چن، لی و لی، 2024).
آبیدین (1992)استرس والد گری را ،حاصل اثر تعاملی کنش وری خصوصیات اصلی و آشکار والدین (مانند افسردگی ،احساس صلاحیت ،سلامت ،روابط توام با دلبستگی با کودک ،،روابط با همسر ،محدودیت ناشی از نقش پذیرندگی یا مادری کردن )با خصوصیات کودک (مانند سازش پذیری،پذیرندگی ،فزون طلبی ،خلق ،فزون کنشی و تقویت گری ) میداند .او همچنین معتقد است که ویژگی های والد و کودک ،همراه با متغیر های موقعیتی بیرونی و عوامل تنیدگی زای زندگی (مانند طلاق ،مشکلات شغلی و....)دلیل افزایش احتمالی نارسا کنش وری و استرس والد گری است(قاسمی، 1400).
منابع
نکومنش، نسیم، مسیبی، زهرا و قدمی، معصومه(۱۴۰۳).بررسی تحلیلی نقش استرس والدگری مادران معلم در اضطراب فرزندان،اولین کنفرانس بین المللی تحقیقات نوین در آموزش و پرورش.
اندرز، رضوان (1402). پیش بینی مشکلات رفتار جنسی کودکان براساس استرس والدگری و تعارضات زناشویی والدین. پایان نامه کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه چمران اهواز.
Bradley, R. S., Staples, G. L., Quetsch, L. B., Aloia, L. S., Brown, C. E., & Kanne, S. M. (2024). Associations Between Parenting Stress and Quality Time in Families of Youth with Autism Spectrum Disorder. Journal of Autism and Developmental Disorders, 54(3), 829-840.
Caporali, C., Pisoni, C., Gasparini, L., Ballante, E., Zecca, M., Orcesi, S., & Provenzi, L. (2020). A global perspective on parental stress in the neonatal intensive care unit: a meta-analytic study. Journal of Perinatology, 40(12), 1739-1752.
Chen, K. L., Iao, L. S., & Wu, C. C. (2024). Impact of child behavior problems on parenting stress and depressive symptoms among mothers of children with autism spectrum disorder: Mediation of coping strategies. Journal of Developmental and Physical Disabilities, 36(3), 489-509.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643