مقاله و مبانی نظری حساسیت نسبت به طرد
در قالب word و در 15 صفحه و قابل ویرایش و دارای منابع 2024 و 1403
فهرست مطالب::
حساسیت نسبت به طرد
منشا حساسیت نسبت به طرد
مفهوم سازی حساسيت به طرد
۱-حساسيت به طرد از دیدگاه دلبستگي
۲-حساسيت به طرد از دیدگاه پردازش اطلاعات
۳-حساسيت به طرد از دیدگاه داوني و فلدمن
مفهوم سازی حساسیت نسبت به طرد با مدل پردازش شناختی عاطفی
حساسيت به طرد و الگوهای دلبستگي
تاثیر حساسیت نسبت به طرد بر روابط آینده
مدل حساسیت نسبت به طرد
رشد حساسیت نسبت به طرد
انتظار طرد و ادراک طرد
ادراک طرد و واکنش به آن
حساسیت نسبت به طرد و عزت نفس
منابع
حساسیت نسبت به طرد
انسان موجودي اجتماعی است و نیاز به تعلق دارد، یعنی به تعامل با دیگران و نیز برخوردار بودن از روابط با ثبات و همراه با مشارکت هیجانی نیازمند است، این نیاز مهم در انسانها باعث میشود که آنها به طرد شدن از سوي گروه یا از سوي افراد مهم زندگیشان حساس باشند و واکنش منفی به آن نشان دهند. این حساسیت به طرد شدن،، زمانی مشکل زا میشود که شدت بیش از حد یافته یا طولانی مدت و مداوم شود. فردي که به حساسیت به طرد مبتلا باشد، در ارتباط با دیگران، انتظاري همراه با اضطراب از طرد شدن دارد، به سرعت نشانه هاي طرد را ادراک میکند، گوش به زنگ آن است و در صورت مواجهه با چنین وضعیتی، به شدت به آن واکنش نشان میدهد، در افرادي که حساسیت زیادي به طرد دارند، این واکنش هاي مخرب موجب دیدن روابط بین فردي و کاهش سلامت روانی میشود (آتشین جبین، 1399).
میل به دستیابی به پذیرش دیگران و دوری از طرد شدن، یکی از انگیزه های اساسی بشر شناخته شده است. بر همین اساس هورنای، مازلو و راجرز (به ترتیب 1973، 1987 و 1959 ) طرد شدن از سوی اجتماع را موجب کاهش بهزیستی فرد و از هم گسیختن تعاملات بین فردی میدانند. افراد در آمادگی برای درک و واکنش به طرد شدن با یکدیگر تفاوت دارند. بعضی افراد رویدادهای بین فردی ناخوشایند را ملایمتر تفسیر میکنند، هنگام مواجهه با این شرایط خوددارترند و آرامش خود را حفظ میکنند. بعضی دیگر، حساس نبودن افراد مهم زندگی خود را حتی در حد کم و حتی تصور آن را یک طرد از روی عمد از سوی آنان میدانند و نسبت به آن واکنش های شدیدی نشان میدهند که بر روابط بین فردی و بهزیستی آنان تاثیر میگذارد. عبارت حساسیت به طرد برای گروه دوم به کار میرود. بدین معنی که این افراد به شکلی مضطرب انتظار طرد شدن دارند، سریعا نشانه های طرد را درک میکنند و به شدت نسبت به طرد شدن واکنش نشان میدهند (داونی و فلدمن، 1996؛ به نقل از رضا، مصطفی، المرزوقی و ابوجدیل، 2024).
بخش مربوط به حساسیت در الگوی حساسیت به طرد به آگاهی فزون یافته فرد در رابطه با ادراک طرد احتمالی اشاره دارد. این آگاهی فزون یافته در بردارنده سه موضوع است. 1-شخص دارای یک گوش بزنگی شدت یافته در مقابل نشانه های طرد است و کاملا مراقب علائم طرد اجتماعی است. 2- این شخص میتواند تفاوت بین علائم طرد و دیگر علائم محیط اجتماعی خود را کشف کند و 3- آخر اینکه حساسیت یک فرد با حساسیت به طرد بالا مانند یک واکنش آلژیک به طرد رخ میدهد. به طوریکه منابع دفاعی در او سریعا به حالت آماده باش قرار میگیرد و پاسخ محکمی همراه با پرخاشگری و خصومت میدهد (ویتاو، چلیک، کاچپروفسکی، دسرنو و سیفرت، 2024).
افراد دارای احساس طرد شدگی حتی علائم مبهم و نامشخص از سوی دیگران را هم به عنوان نشانه های منفی و طرد پاسخ میدهند. پاسخهای خشمگینانه آنها حتی به علائم مبهم از سوی دیگران، میتواند تجربه طرد واقعی را در آنان افزایش دهد. این ویژگی ها موجب میشود افرادی با حساسیت به طرد بالا به این نتیجه برسند که طرد شدن، اجتناب ناپذیر و زندگی آنان غیر قابل کنترل است. تقویت انتظارات اضطرابی در این افراد و تکرار بالقوه زنجیره بازخوردها موجب م یشود که حساسیت به طرد همانند یک چرخه معیوب عمل کند و فرد نسبت به آن یک پیشگویی درونی داشته باشد. چرخه ای که در حال تکرار و پیشگویی هایی که در حال تایید شدن هستند (کرمی، 1402).
انتظار طرد شدن در فرد موجب میشود که تعاملات او با خانواده، دوستان و حتی افراد غریبه و همچنین انتخاب فعالیت ها، سرگرمی ها و علائق او تحت تاثیر این پیش بینی و ترس از طرد شدن قرار بگیرد. تهدید به طرد شدن و یا تجربه واقعی آن میتواند استرس شدیدی در زندگی روزانه فرد ایجاد کند (آتشین جبین، 1399).
یافته های به دست آمده از تحقیقات طولی مارتسون، هیر و آلن (2010) پیامدهای منفی حساسیت به طرد را تایید میکند. به گفته آنان حساسیت به طرد در اواخر دوره نوجوانی موجب افزایش نسبی علائم افسردگی و اضطراب میشود. تحقیقات گالیهر و بنتلی (2010) نشان داد که افرادی با حساسیت به طرد بالا رفتارهای خود را بسیار منفی تر از دیگران تفسیر میکنند و به همین علت در روابط نزدیک خود بیشتر سازش میکنند. همچنین در افرادی که حساسیت به طرد بالایی دارند خطر رفتارهای خود آسیب رسان همانند افرادی با اختلال شخصیت مرزی وجود دارد و نگرانی زیاد این افراد برای احتمال طرد شدن موجب پیامدهای منفی مثل خصومت، پرخاشگری، کناره گیری تنهایی و افسردگی در آنان میشود(نوارزمجیا و همکاران، 2024).
هویت انسان به طور حیاتی از بازخورد دیگران تاثیر میپذیرد. باومیستر و لیری (۱۹۵۵) اعتقاد دارند که اکثر اعمال افراد به وسیله نیاز ذاتی جهانی به تعلق داشتن برانگیخته میشوند که به عنوان نیاز تشکیل و حفظ حداقل چند رابطه بین فردی تعریف میشود (آلن، 2020؛ ترجمه هدایتی، 1400).
ویلیامز (۲۰۰۱) نیاز به ارتباط داشتن را تحت تاثیر 4 نیاز اولیه میداند: تعلق، عزت نفس، کنترل و وجود با ارزش. ریچمن و لیری (۲۰۰۹) بر ارزش ارتباط تاکید کردند، به این معنی که به چه اندازه شخص اعتقاد دارد که دیگران میخواهند با او ارتباط برقرار کنند. همه ی این نظریات یک فرض را بیان میکنند. وقتی نیاز به تعلق داشتن همواره ارضا نشده باقی میماند، فرد از عواقب منفی آن رنج میبرد. حمایت و تایید دیگران، بهزیستی جسمانی و روان شناختی را افزایش میدهد در حالی که تجربه طرد و بی علاقگی میتواند منجر به آشفتگی روانشناختی و آسیب جسمانی شود. با این حال افراد در برابر طرد آمادگی و واکنش های متفاوتی دارند. برخی افراد رویدادهای بین فردی نامطلوب را بی خطر تفسیر میکنند و به دنبال آن آرامش خود را حفظ میکنند، اما بعضی دیگر طرد را به عنوان عدم حساسیت افراد مهم زندگی نسبت به آنها در نظر میگیرند و به آن واکنش بیش از حد نشان میدهند. به نظر میرسد به راحتی درک کردن و واکنش بیش از حد نشان دادن گروه دوم به طرد به وسیله گرایش مضطربانه آنها به داشتن انتظار طرد از جانب افراد مهم زندگی تسهیل میشود. داونی و فلدمن (۱۹۹۶) کلمه حساسیت نسبت به طرد را برای افرادی به کار بردند که نسبت به طرد انتظار مضطربانه دارند و آن را به راحتی دریافت میکنند و همچنین نسبت به آن بیش از حد واکنش نشان میدهند (کرمی، 1402).
منشا حساسیت نسبت به طرد
نظریه های کلاسیک شخصیت ریشه حساسیت نسبت به طرد را به سابقه طرد در کودکی نسبت میدهند. هورنای ( ۱۹۳۷) منشا آسیب در روابط را اضطراب بنیادی مربوط به سوء استفاده، تحقیر و بی اعتنایی در دوران کودکی میداند. از نظر او این اضطراب منجر به حساسیت رنج آور نسب به هر طردی صرف نظر از اینکه چقدر جرئی است، میشود. از نظر سالیوان (۱۹۵۳)، انتظارات عمومی یا تجسم شخصیت افراد مهم به عنوان برآورده کننده نیازها یا به عنوان تنبیه کننده، به عنوان ناسازگار با طرد کننده، چگونگی ادراک افراد و اینکه چگونه با دیگران در ارتباط باشند را شکل میدهند(نیر، 2024).
قسمتی از منابع
:منابع
آتشین جبین، معصومه(۱۳۹۹).اثر بخشی آموزش مبتنی بر طر حواره درمانی متمرکز بر احساس طرد(رهاشدگی)وآسیب پذیری اجتماعی ورضایت زناشویی. پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی.دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب.
کرمی ،مهناز(۱۴۰۲).تبیین رابطهٔ هویت مذهبی و موقعیت اجتماعی با احساس طرد اجتماعی در بین دو گروه دانشجویان شیعه و سنّی (مطالعه موردی: دانشجویان دانشکده های علوم اجتماعی دانشگاه های تهران).رساله دکترا جامعه شناسی، مسایل اجتماعی.دانشگاه الزهرا.
آلن، اسکات(۱۴۰۰). رهایی از طرد شدگی.ترجمه علی هدایتی.نشر سزاوار. اهواز سال تألیف اثر به زبان اصلی ۲۰۲۰.
Raza, M., Mustafa, J., Al-Marzouqi, A. H., & Abu-Jdayil, B. (2024). Isolation and characterization of cellulose from date palm waste using rejected brine solution. International Journal of Thermofluids, 21, 100548.
Wittau, J., Celik, S., Kacprowski, T., Deserno, T. M., & Seifert, R. (2024). Fake paper identification in the pool of withdrawn and rejected manu script s submitted to Naunyn–Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology. Naunyn-schmiedeberg's Archives of Pharmacology, 397(4), 2171-2181.
Nevarez-Mejia, J., Pickering, H., Sosa, R. A., Valenzuela, N. M., Fishbein, G. A., Baldwin III, W. M., ... & Reed, E. F. (2024). Spatial multiomics of arterial regions from cardiac allograft vasculopathy rejected grafts reveal novel insights into the pathogenesis of chronic antibody-mediated rejection. American Journal of Transplantation.
Slater, D., Sindt, C. W., & Gelles, J. (2024). Review of Accepted and Rejected Ocular Impressions Intended for Impression Based Scleral Lens Design. Investigative Ophthalmology & Visual Science, 65(7), 2694-2694.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643