پاورپوینت فصل سیزدهم 13 (طبقات اجتماعی ) کتاب مبانی جامعهشناسی مؤلف: بروس کوهن مترجمان: غلامعباس توسلی، رضا فاضل
در قالب ppt و در 18 اسلاید و قابل ویرایش
فهرست مطالب
۱۳-۱ تعریف
۱۳-۲ شاخصهای تعیین طبقه اجتماعی
13-3- قشربندی اجتماعی
۱۳-۴ پایگاه اجتماعی
13-5- روشهای مطالعه قشربندی
13-6- نمادهای منزلتی
13-7- طبقات اجتماعی در آمریکا
13-8- طبقه در برابر کاست
۱۳-۹-کمیابی تقسیم کار و طبقه اجتماعی
۱۳-۱۰- سبک زندگی و ارتباط آن با طبقه اجتماعی
۱۳-۱۱- فرصتهای زندگی
۱۳-۱۲ نظریه های کارکردی و نظریه مخالف آن درباره قشربندی اجتماعی
۱۳-۱۳ کارل مارکس و طبقه اجتماعی
۱۳-۱۴ ماکس وبر و طبقه اجتماعی
۱۳-۱۵ قوم مداری طبقاتی
۱۳-۱ تعریف
طبقه اجتماعی به بخشی از جامعه اطلاق میشود که به لحاظ داشتن ارزشهای مشترک منزلت اجتماعی معین فعالیتهای دسته جمعی میزان ثروت و دیگر داراییهای شخصی و نیز آداب معاشرت با دیگر بخشهای همان جامعه متفاوت باشد.
مثال 1
در جوامع مختلف طبقات اجتماعی اشکال گوناگون دارند؛ مثلاً در هندوستان جامعه به چند کاست مختلف در اکثر کشورهای جهان سوم به طبقات بالا، متوسط و پایین و در کشورهای صنعتی به طبقه پایین طبقه کارگر طبقه متوسط و طبقه بالا تقسیم میشوند.
۱۳-۲ شاخصهای تعیین طبقه اجتماعی
در جوامع صنعتی پیشرفته سه شاخص اصلی برای تعیین طبقه اجتماعی به کار میروند که عبارت اند از درآمد شغل و میزان تحصیلات علاوه بر این شاخصهای عمده متغیرهای مهم دیگری مانند نژاد مذهب ،ملیت جنس، محل سکونت پیشینه خانوادگی و نیز به طور کلی ویژگیهای فرهنگی جزو شاخصهای طبقه اجتماعی به شمار میروند.
مثال ۲
اگر شخصی به لحاظ درآمد شغل و تحصیلات به طور مستمر در سطح بالا یا سطح پایینی باشد قرار دادن این شخص در یک طبقه خاص اجتماعی کمابیش آسان است اما اگر این شخص با توجه به یکی از متغیرها در سطح بالا و با توجه به متغیر دیگر در سطح پایین قرار داشته باشد تعیین جایگاه طبقاتی او بسیار دشوار خواهد بود؛ برای مثال شخصی را که از راه دلالی درآمد بسیار خوبی دارد اما بی سواد است به آسانی نمیتوان در طبقه اجتماعی معینی جای داد.
13-3- قشربندی اجتماعی
نظام قشربندی افراد را با توجه به امتیازاتشان رتبه بندی میکند و آنان را در آن طبقه اجتماعی که با این امتیازات متناسب است جای میدهد امتیازات اجتماعی را فرهنگ و جامعه تعیین میکند.
مثال ۳
در جوامع جدید مزیتهای اجتماعی عبارت اند از تحصیلات عالی، درآمد بالا، ثروت کلان و داشتن شغلی که از منزلت بالایی برخوردار باشد، اما ممکن است در فرهنگهای دیگر، تعدد زوجات با داشتن تعداد بیشتر دام مزیت اجتماعی به شمار آید.
۱۳-۴ پایگاه اجتماعی
چنان که در فصل چهارم خاطرنشان شد پایگاه به موقعیت اجتماعی یا مرتبه اجتماعی فرد در یک گروه در مقایسه با گروه دیگر اطلاق میشود.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643