پاورپوینت فصل هفدهم 17 (روانشناسی سلامتی و طب رفتاری) کتاب روانشناسی بالینی ای. جری فیرس - تیموتی جی. ترال ترجمه فیروز بخت
در قالب pptx و در 14 اسلاید و قابل ویرایش
توضیحات::
امروزه همه میدانند که سبک زندگی روی سلامتی و به زیستی ما تأثیر میگذارد. اکثر مشکلات بهداشتی موجود با بیماریهای مزمن مثلاً بیماریهای قلبی سرطان یا سکته ربط دارند و این بیماریها غالباً با سبک زندگی یا رفتار انسانها (مثلاً) سیگار کشیدن یا پرخوری مرتبط .اند بار مالی مشکلات بهداشتی باعث شده بسیاری از صاحب نظران به ارزیابی مجدد سبک زندگی و رفتار مبادرت بورزند. امروزه سلامتی یعنی به زیستی نه فقط بیمار نبودن روان شناسی به عنوان علم رفتار نقش مهمی در حوزه سلامتی داشته است و روانشناسی سلامتی یکی از تخصصهای به سرعت در حال رشد روان شناسی بالینی است.
تعاریف
طب رفتاری behavioral medicine
اصولاً ادغام علوم رفتاری با طبابت و علم پزشکی است. از این اصطلاح برای اشاره به یک حوزه میان رشته ای وسیع از تحقیقات علمی تحصیلات و اقدامات استفاده میکند که با سلامتی بیماری و بدکاریهای روان شناختی مربوطه سر و کار دارند.
روان شناسی سلامتی Health psychology
یکی از تخصصهای روان شناسی است. روان شناسی سلامتی چیزی بیش از یک اصطلاح -علمی تخصصی است و به نقش اصلی روان شناسی به عنوان یک علم و حرفه در طب رفتاری اشاره می.کند روان شناسی سلامتی به اقدامات تحقیقات و آموزشهای مرتبط با سلامتی اشاره دارد که توسط روانشناسان مختلف انجام میشوند مثلاً روان شناسان اجتماعی، صنعتی، فیزیولوژیک و دیگران تعریف اختصاصی روان شناسی سلامتی عبارت است از:
مجموعه کمک ها و مساعدتهای ،آموزشی علمی و حرفه ای رشته روان شناسی در ارتقا و حفظ سلامتی، پیشگیری و درمان بیماریها و شناسایی هم بسته های سبب شناختی و تشخیصی سلامتی، بیماری واشکالات مرتبط با آنها.
برانون و فایست (۲۰۰۰) در تعریف جدیدی از روانشناسی سلامتی میگویند روان شناسی سلامتی عبارت است از کمک های روان شناسی به ارتقای سلامتی پیشگیری و درمان بیماری شناسایی عوامل خطر بهداشتی بهبود نظام مراقبتهای بهداشتی و تأثیر گذاری بر افکار عمومی در مورد سلامتی.
تاریخچه
دو دیدگاه اصلی نظرمان در مورد سلامتی و بیمار را تحت تأثیر قرار داده است. ۱. سنت بیوشیمیایی که محصول افزایش دانش انسان در این خصوص در طول زمان و از طریق تجربه و مشاهده است. اگرچه تلاشهای اولیه در این زمینه خام و ناپخته بودند ولی اخیراً پیشرفتهای زیادی حاصل شده است. تحقیقات زیستی طبی مفتون کشف هم بسته های جسمی بیماری مثل فرایندهای جسمی نابهنجار یا عدم : تعادل های بیوشیمیایی) هستند و متغیرهای روانی- اجتماعی را نادیده میگیرند .۲ دومین عامل مؤثر بر دیدگاه ما راجع به سلامتی و بیماری روانی- اجتماعی نگری بوده است فرآیندهای روانی و اجتماعی میتوانند علت بیماری و مریضی باشند یا بر آن تأثیر بگذارند. در حقیقت عوامل روانی اجتماعی در تمام امراض نقش دارند ولی نقش آنها لزوماً نقش علی و اولیه نیست.
قبول این که عوامل روانی و اجتماعی بر بیماری و سلامتی تأثیر دارند مبنای دیدگاه متنفذی است که مدل زیستی- روانی- اجتماعی نام دارد این مدل از بسیاری جهات ادغام دو دیدگاه زیستی طبی و روانی- اجتماعی است همان طور که نام این مدل نشان میدهد بیماری و سلامتی تابع عوامل زیستی شناختی روان شناختی و اجتماعی هستند. عوامل زیست شناختی میتوانند آمادگی ژنتیکی کمبودهای غذایی و عدم تعادل های بیوشیمیایی باشند عوامل روان شناختی هم ،رفتارها هیجانات و شناختهای افرادند و بالاخره عوامل اجتماعی شامل ،دوستان اعضای خانواده محیط خانه و وقایع .هستند این مدل زیستی- روانی اجتماعی نمایانگر نحوه مفهوم بندی و طراحی مداخلات توسط روان شناسان سلامتی است.
عوامل روان شناختی و اجتماعی به کمک چه فرایندهایی بر سلامتی و مریضی تأثیر میگذارند؟
۱. استرس و سلامتی اگر چه خیلی از اصطلاح استرس استفاده میشود ولی هنوز این اصطلاح به طور دقیق تعریف نشده است منظور عده ای از ،استرس کیفیت محرک بیرونی است مثل یک مصاحبه پراسترس و منظور عده ای پاسخ به محرک مصاحبه استرس زا عده ای نیز استرس را محصول تعامل
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643