مقاله و مبانی نظری فعالیتهای فوق برنامه
در قالب word , و در 23 صفحه و قابل ویرایش
فهرست مطالب
2-1- بخش اول: پیشینه مبانی فعالیتهای فوق برنامه
2-1-1. فعالیتهای فوق برنامه
2-1-1-1. تعریف فعالیتهای فوق برنامه
2-1-1-2. ضرورت و اهمیت فعالیتهای فوق برنامه
2-1-1-3. اهداف فعالیتهای فوق برنامه
2-1-1-4. عناصر برنامه درسی
2-1-1-5. هدف ها در برنامه درسی
2-1-1-6. برنامه درسی فوق برنامه
2-1-1-7. نظریههای مرتبط با فعالیتهای فوق برنامه
2-3-5. ارتباط فعالیتهای فوق برنامه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان
2-3. بخش سوم: تحقیقات انجام شده در ارتباط با تحقیق
2-3-1. تحقيقات داخلي:
2-3-2. تحقيقات خارجي:
خلاصه:
منابع
منابع فارسی:
منابع لاتین
2-1-1-3. اهداف فعالیتهای فوق برنامه
در مورد اهداف فعالیتهای فوق برنامه دیدگاههای متعددی مطرح است که در عین اختلاف ظاهری دارای هم پوشانی بوده و در هم تنیده اند. شعاری نژاد(1382) هدف اساسی همه فعالیتهای تربیتی مدرسه را فراهم کردن انگیزه ها و محرکهای لازم برای ادامه رشد و تکامل طبیعی سالم دانش آموزان میداند. یکی از راههای رسیدن به هدف مذکور طراحی فعالیتهای فوق برنامه است که بیش از هر عامل دیگر از میزان علاقه، تجربه، قدرت ابتکار معلم، دانش آموزان و مدرسه متأثر میشود.
گیلک(1386) اهداف فعالیتهای فوق برنامه در جهت اهداف درسی آموزش مهارتهای زندگی قرار دارند. این اهداف را شامل تعمیق فرایند یاددهی یادگیری در زندگی دانش آموزان، غنی سازی برنامه درسی و اوقات فراغت دانش آموزان، گسترش یادگیری از مدرسه به خانواده و جامعه و تسهیل فرایند رشد اجتماعی دانش آموزان میداند. خروج منابع یادگیری از کلاس و مدرسه و کشاندن به دل خانواده و جامعه، فراهم شدن در زمینه رشد و تقویت خلاقیت ، غنی سازی اوقات فراغت، آموزش مهارت زندگی به نسلهای جدید و شکوفایی استعدادها، آموزش نحوه زندگی اجتماعی را از ویژگی ها و تأثیرات اجرای فعالیتهای فوق برنامه بر میشمارد( تاجیک اسمعیلی، 1387).
پرداختن به اهداف تربیت در برنامههای غیر رسمی نسبت به سایر فعالیتهای مساعدتر است. بنابراین سرپرستان و مربیان در طراحی برنامه فعالیتهای فوق شایسته است تحقق این اهداف را که شامل هدفهای جسمانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، دینی، عاطفی و سیاسی است دنبال نمایند( ملکی، 1385). در کنار سایر اهداف به لزوم توجه به سیاست مدرسه محوری و اصل عدم تمرکز و تفویض اختیار به مدارس در برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت ها وجه کرده که با توجه به شرایط مختلف هر منطقه و تفاوتهای فردی دانش آموزان از اهداف کاربردی محسوب میشود( کریمی، 1384).
2-1-1-6. برنامه درسی فوق برنامه
در میان اندیشمندان متخصص برنامه درسی به موضوع فعالیتهای فوق برنامه کمتر پرداخته شده است. ضمن تأکید بر ضرورت و نیاز بررسیهای عملی در این مقوله به نظر دو تن از متخصصان برنامه درسی اشاره میشود.
پوزنر(1995) در کتاب تجزیه و تحلیل برنامه درسی برای توضیح و تشریح بهتر مفهوم برنامه درسی پنج سطح برنامه درسی را تحت عنوان برنامه درسی رسمی، برنامه درسی اجرایی یا عملیاتی، برنامه درسی پنهان، برنامه درسی پوچ و برنامه درسی را معرفی میکند. پنجمین نوع برنامه درسی فوق برنامه است که پوزنر بر آن تاکید میکند. به رغم وی برنامه درسی فوق برنامه شامل کلیه تجربیات برنامه ریزی شده است که از حیطه موضوعات درسی مدرسه خارج است. این نوع برنامه درسی با عنایت به ماهیت داوطلبانه بودن آن و پاسخگو بودن آن در قبال علایق و رغبتهای دانش آموزان، در نقطه مقابل برنامه درسی است اما دربسیاری از جهات مهم تر و موثرتر از آن است. مثال هایی از این نوع برنامه درسی شامل بازی گروهی، آموزششهای هنری و مانند آن است( فتحی واجارگاه، 1386).
به رغم پوزنر تمام پنج برنامه درسی نقش بارزی در تعلیم و تربیت دانش آموزان دارند. پیام عمده ای این طبقه بندی به برنامه ریزان درسی و معلمان آن است که هنگامی که میخواهند نسبت به بررسی و تجزیه و تحلیل برنامه درسی رسمی اقدام میکنند این سوال را به طور مداوم از خود بپرسند که چگونه چهار نوع دیگر برنامه درسی بر برنامه رسمی اثر میگذارنذ. چه اتفاقی برای برنامه درسی خواهد افتاد اگر ظان به همراه برنامههای درسی پنهان و فوق برنامه قوی اجرا گردد؟
مک لین(1999)، نیز پنج سطح برنامه درسی صریح، برنامه درسی ضمنی، تجربه به عنوان برنامه درسی، برنامه درسی پوچ و فوق برنامه برای برنامه درسی قائل است که فعالیتهای فوق برنامه شامل تجربه اعم از طرح ریزی شده و نشده خارج از جلسه آموزش است و همه یادگیریهای خارج از موقعیت بلافصل آموزش را در بر میگیرد و فراتر از توجه پوزنر به یادگیری طرح ریزی شده است. در این طبقه بندی، برنامههای درسی صریح، ضمنی، پوچ با محتوا و چیستی سروکار دارند. فوق برنامه ها با موقعیت یا مکان سر وکار دارند وتجربه، معظوف به چگونگی است( پارسا، 1385).
2-1-1-7. نظریههای مرتبط با فعالیتهای فوق برنامه
نظریههای مختلفی با فعالیتهای فوق برنامه مرتبط هستند. از جمله: نظریه مازلو، نظریه جبر متقابل بندورا، نظریه هوش عاطفی گلمن، مازلو نیازهای انسان را در پنج طبقه به صورت هرم زیر قرار میدهد. او معتقد است که نیازهای انسان از نیاطهای جسمی و مادی شروع و به نیازهای خودشناسی پایان میپذیرد. همچنین او معتقد است که: قوی ترین نیازها تعیین کننده رفتار آدمی هستند و وقتی که آنها ارضا شدند از شدت میافتند و سایر نیازها به ترتیب قوی بودن آنها جای نیاز ارضا شده قبلی را میگیرد( سیف، 1381).
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز، بخش : مرکزی، روستا: سرا، روستا: مرخز، محله: مرخز، خیابان (ورودی اصلی)، کوچه ((حسین محمدی))، پلاک: 0.0، طبقه: همکف،
تلفن: 08736337275
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643