مبانی نظری و پیشینه پژوهشی ضریب پایداری اقلام تعهدی و جریان های نقدی
در قالب word ودر 88 صفحه و قابل ویرایش
فهرست مطالب
2-1)مقدمه
۲-۲) مبانی نظری
2-2-1)گفتار اول: اقلام تعهدی سود حسابداری
2-2-1-1)حسابداری تعهدی
2-2-1-2)مفهوم اقلام تعهدی
2-2-1-3)اهمیت اقلام تعهدی سود حسابداری
2-2-1-4)اقلام تعهدی سود حسابداری و نقش این اقلام درگزارشگری مالی
2-2-1-5)کیفیت اقلام تعهدی
2-2-1-6)اقلام تعهدی سود حسابداری و نقش آنها در بازده مورد انتظارسهامداران
2-2-3)گفتار دوم: ضریب پایداری اقلام تعهدی
2-2-3-1)رابطه بین اقلام تعهدی و بازده سهام
2-2-3-2)ضریب پایداری اقلام تعهدی سود حسابداری و پیامد های آن
2-2-3-3)رابطه ی پایداری اقلام تعهدی وسودهای آتی
2-2-3-4)مزایای اطلاعاتی سود حسابداری تعهدی
2-2-3-5)اقلام تعهدی سود حسابداری ونقش آنها در نابه هنجاری واکنش بازار سرمایه
2-2-4)گفتار سوم: ضریب پایداری جریانهای نقدی
2-2-4-1)وجه نقد و چارچوب نظری
2-2-4-2)حرکت به سوی جریان های نقدی
2-2-4-3)اهمیت جریان های نقدی
2-2-4-4)جریان های نقدحاصل از عملیات واهمیت آن در واحدهای انتفاعی
2-2-4-5)اهمیت جریان های نقدی وگزارشگری مالی
2-2-4-6)اهمیت جریان های نقدی در شناسایی رویدادهای مالی واحدهای اقتصادی
2-2-4-7)حساسیت جریان نقدی وجه نقد
2-2-4-8)توانایی پیش بینی جریان های نقدی در واحد های انتفاعی
2-2-4-9)ارتباط وجه نقد با سود
2-2-4-10)ارتباط بین اهداف حسابداری و وجه نقد
2-2-5)گفتار چهارم: سود و پیش بینی سود آتی
2-2-5-1)پیش بینی سود و استفاده کنندگان پیش بینی سود
2-2-5-2)فواید پیش بینی سود برای سرمایه گذاران
2-2-5-3)اطلاعات حسابداری و قابلیت پیش بینی آنها
2-2-5-4)سود(کیفیت حسابداری)به عنوان وسیله ای برای پیش بینی
2-2-5-5)قابلیت پیش بینی سود
2-2-5-6)سودمندی ارقام حسابداری در پیش بینی رویدادهای آتی
2-2-5-7)پیش بینی سود توسط تحلیل گران
2-2-5-8)پیش بینی سود توسط مدیران
2-2-6)گفتار پنجم: سرمایه گذاران و واکنش های آنان
2-2-6-1)واکنش بازار به اطلاعات مرتبط با سودگزارش شده
2-2-6-2)دلایل واکنش های متفاوت بازار
2-2-6-3)واکنش سرمایه گذاران نسبت به تغییرات اقلام تعهدی
2-2-6-4)واکنش سرمایه گذاران به اقلام تعهدی خلاف قائد
2-2-6-5)دلایل واکنش های نابه هنجار سرمایه گذاران مبتنی بر اقلام تعهدی
2-2-7) گفتارششم:ارتباط بین متغیرهاي اساسي پژوهش مبتني برمباني نظري
2-2-8)گفتار هفتم: پیشینه پژوهش
2-2-8-1)پژوهش های انجام شده در خارج از کشور
2-2-8-2)پژوهش های انجام شده در داخل کشور
2-2-9)خلاصه نتایج پژوهش
2-2-10)خلاصه فصل و مبنای نظری ارتباط بین متغیرها
۲-۱ ) مقدمه:
کيفيت گزارشگري مالي از جمله موضوعاتي است که در سالهاي اخير بخش وسيعي از پژوهش ها در مديريت مالي و حسابداري را به خود اختصاص داده است. در اين پژوهش ها اثرات کيفيت گزارشگري مالي با استفاده از معيارهاي متفاوت و نيز بر ابعاد مختلف شرکت مانند هزينه سرمايه، هزينه بدهي، کارايي سرمايه گذاري، بازده سهام، ارزش بازار سهام و ... مورد بررسي قرار گرفته است. اين اثرات عمدتا بر مبناي تئوري عدم تقارن اطلاعاتي و رابطه نمايندگي تجزيه و تحليل شده اند. يکي از مسائلي که هميشه مورد توجه تدوين کنندگان استانداردها، تهيه کنندگان گزارشات مالي و استفاده کنندگان از اين گزارشات مي باشد، وجود محتواي اطلاعاتي ارقام گزارش شده مي باشد.در اين ميان برخي از ارقام حسابداري از جانب سرمايه گذاران بيشتر مورد توجه مي باشند. از جمله آنها سود حسابداري و توان پیش بینی کنندگی آن که جهت ارزيابي جريانات نقدي و بازده سرمايه گذاري مورداستفاده قرار ميگيرد، مي باشند (اسماعیلی،۱۳۸۵). این پژوهش ها از آنجا دارای اهمیت هستند که حسابداری تعهدی متضمن قضاوتهای شخصی متعدد است. در تعیین سود، مشکلات مفهومی و اجرایی متعددی در ارتباط با اقلام قابل انتقال به دوره های آتی، تسهیم و تخصیص ها و ارزیابی ها وجود دارد. منتقدان این اتهام را بر سیستم حسابداری وارد میآورند که بجای محتوای اقتصادی رویدادها، محتوای حسابداری آنها را ثبت مینماید. برخی از رویدادهای اقتصادی اصلاً در سیستم حسابداری شناسایی نمیشوند. در حالی که رویدادهای دیگری که در اهمیت اقتصادی آنها جای تردید وجود دارد با تمام جزئیات مربوط ثبت میشوند (نوروش،۱۳۸۲).
پژوهشگر فصل دوم مبانی نظری و پیشینه پژوهش را در قالب گفتارهای زیر تدوین نموده است.
• گفتار نخست: اقلام تعهدی سود حسابداری
• گفتار دوم: ضریب پایداری اقلام تعهدی سود حسابداری
• گفتار سوم: ضریب پایداری جریان نقدی
• گفتار چهارم: مفاهیم سود و پیش بینی سود آتی
• گفتار پنجم: سرمایه گذاران و واکنش آنها
• گفتار ششم: پیشینه پژوهش
منابع
2-2-1)گفتار نخست: اقلام تعهدی سود حسابداری
۲-۲-1-1) حسابداری تعهدی
حسابداری تعهدی (به عبارتی حسابداری ماندگار)نگاهی کلی به درآمد ها و ثبت آنها داشته و به هزینه ها که درصدی از آنها به عنوان دارایی های قابل ثبت است توجه دارد همچنین در نظام تعهدی ،قیمت تمام شده نیز مورد توجه خاص قرار میگیرد. در این نظام مالی، درآمدها در حساب سال مالی که تحقق یافته اند، منظور میشوند هر چند که ممکن است وجوه نقد حاصل از آنها (ارائه خدمات و یا فروش )در سال های مالی قبل یا بعد دریافت شود.به عبارتی هزینه ها در حساب همان دوره مالی که تعهد ایجاد شده است منظور میشود. صرف نظر از آنکه وجه تعهدها و کارهای مزبور چه زمان پرداخت و یا دریافت شده باشد. در این نظام قیمت تمام شده از ارکان کار است همچنین ارائه اطلاعات کامل و جامع از عملکرد مالی سازمان به مدیران به راحتی صورت میگیرد. این ویژگی ها باعث شده است کاربرد این نظام در موسسات انتفاعی از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد. با توجه به تعاریف مختصر و کوتاهی که از این نظام مالی ارائه شد میتوان استنباط کرد که حسابداری تعهدی ثبت اموال و دارایی ها را نیز به صورت کامل انجام داده وبه کلیه اتفاقات و امور جاری سازمان توجه دارد. زمانی که ثبت درآمدها، هزینه ها، دارایی ها و اموال، هرکدام به جای خود انجام میشود، ارائه عملکرد سازمان به راحتی امکان پذیر خواهد بود .در این شرایط با توجه به بهتر شدن اعمال مدیریت برمنابع مالی و اموال همچنین امکان شفاف سازی مالی در سازمان و ارائه گزارش به مردم، میتوان تعامل بهتری میان سازمان و مردم برقرار کرد .در نتیجه ثبت های حسابداری تعهدی ،در صورت های مالی شرکت ها ،اقلامی تحت عنوان "اقلام تعهدی " بوجود میآید که اساس سیستم حسابداری تعهدی است و در واقع مزیت این سیستم نسبت به حسابداری نقدی استکه آن را در کلیه سازمان های انتفاعی قابل استفاده کرده است (کوهن، 2010).
۲-۲-1-2) مفهوم اقلام تعهدی
جونز(1991) تفاوت سود و وجوه نقد حاصل از عملیات را به عنوان اقلام تعهدی تعریف میکند و آن را به دو قسمت تقسیم میکند. که در تمامی پژوهش های مرتبط با اقلام تعهدی ،این تقسیم بندی مورد قبول محققین است. الف)اقلام تعهدی غیر اختیاری ب)اقلام تعهدی اختیاری. در حالی که اقلام تعهدی غیر اختیاری به واسطه مقررات ،سازمان ها و دیگر عوامل خارجی محدود هستند، اقلام تعهدی اختیاری قابل اعمال نظر توسط مدیریت میباشند.در حقیقت تمامی اقلام تعهدی که برای یک شرکت درمقابل طرف حسابهای تجاری آن به کار میرود ،اقلام تعهدی غیر اختیاری است مثل حسابها و اسناد دریافتنی ،حسابها و اسناد پرداختنی ،پیش دریافت ها،پیش پرداخت ها، و قسمتی از درآمدها و هزینه ها(البته افزایش یا کاهش در درآمدهاو هزینه ها،نتیجه ثبت در دارایی ها و بدهی ها است)،واقلام تعهدی که مرتبط با رویدادهای داخل شرکت استو به عوامل خارج ازآن ارتباطی ندارد،اقلام تعهدی اختیاری است مثل هزینه استهلاک دارایی های مشهود و نامشهود ،سود و زیان حاصل از کنارگذاری دارایی ها ،سود و زیان حاصل از توقف یک بخش از واحد تجاری ،سود و زیان حاصل از معاوضه داراییها ،سود و زیان حاصل از سرمایه گذاری ها،آثار انباشته ناشی از تغییردر روش های پذیرفته شده حسابداری و تمامی اقلام تعهدی که در طبقه بندی اقلام تعهدی غیر اختیاری قرار نمیگیرد(دسای و همکاران، 2009).
۲-۲-1-3) اهمیت اقلام تعهدی سود حسابداری
همیشه این احتمال وجود دارد که اطلاعاتی که یک شرکت ارائه میکند درست نباشد،بنابراین در کنار مخاطرات متعددی که در ارتباط با شرکت میتواند وجود داشته باشد.یکی از آنها هم ریسک اطلاعات است.یعنی همواره ممکن است اطلاعاتی که شرکت میخواهد در صورت های مالی آن را نشان دهد چیزی دور از واقعیت ،یا فریب آمیز باشد.براین اساس سودی که در صورت سود و زیان ارائه میشود ،نمی تواند بیانگر این موضوع باشد که واحد تجاری توان مستمر برای بدست آوردن مبلغ سود را خواهد داشت یا چه مقدار از این سود میتواند به عنوان وجه نقد میان سهامداران تقسیم شود چون تمامی سهامداران مایلند که سالانه تقریبا َمبلغ ثابتی از سود سهام به آنها پرداخت شود.ثبات در تقسیم سود مبین پایین بودن ریسک شرکت است .حتی اگر در سالی ،شرکت به جای سود دچار زیان شود ،باید برای جلوگیری از ایجاد نگرش منفی در سرمایه گذاران فعلی و آتی ،پرداخت سود سهام خود را ادامه دهد. با این کار، سهامداران بیشتر تمایل خواهند داشت که این زیان را موقتی تفسیر کنند (سادات برقعی،۱۳۸۹). بررسی مبانی نظری و هدف های گزارشگری مالی مبین این موضوع است که یکی از اهداف گزارشگری مالی کمک به سرمایه گذاران و اعتباردهندگان برای پیش بینی جریان های نقدی آتی است. صورت های مالی ،محصول اصلی گزارشگری مالی و ابزار اصلی انتقال اطلاعات حسابداری به افراد خارج از سازمان قلمداد میشوند.این که صورت های مالی تا چه میزان توانسته است به این مهم دست یابد،سوالی است که مورد توجه صاحبنظران و پژوهشگران بوده و هست .همچنین در خصوص اینکه چه نوع اطلاعاتی برای پیش بینی جریان های نقدی مفید است ،اختلاف نظر وجود دارد.بررسی ادبیات موضوع نشان میدهد که برخی از صاحبنظران و مراجع تدوین کننده مبانی نظری و اهداف گزارشگری مالی براین باورند که با استفاده از سود حسابداری و اجزای آن، میتوان جریان های نقدی را پیش بینی نمود .به عنوان مثال هیات تدوین استانداردهای حسابداری مالی آمریکا بر این باور است که «معمولاَ ارائه اطلاعات درباره سود واجزای آن نسبت به جریان های نقدی برای پیش بینی جریانهای نقدی آتی قابلیت پیش بینی بیشتری دارند» (هاشمی ،۱۳۸۹).
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643