پاورپوینت قسمت اول فصل سوم 3 (صرافی و بانکداری در ایران) کتاب بانکداری داخلی ( تجهیزات منابع پولی)نویسنده محمد بهمند و محمود بهمنی
در قالب pptx و در 21 اسلاید و قابل ویرایش
توضیحات تکمیلی::
در آن زمان بانک شاهنشاهی، هر سری از اسکناس های منتشر شده را به نام یکی از ایالات کشور ممهور نموده و در همان ایالت پخش میکرد و برای تعویض آنها با اسکناس های منتشر شده در شهرهای دیگر یا تبدیل آنها به پول فلزی (نقره) کارمزد دریافت میکردند. صرافان تلاش کردند که اسکناس های بانک را در شهرهای مختلف در یک محل جمع کنند و برای تبدیل به پول فلزی نقره، یکباره به یکی از گیشه های بانک ارایه دهند و برای دستیابی به نقره پافشاری کنند ... این تصمیم با حمایت مردم کشور سبب شد که ارزش اسکناس در برابر نقره تا 30% تنزل کند. شوستر آمریکایی در کتاب اختناق ایران مینویسد : روزانه 20000 تومان اسکناس نزد بانک به قرآن نقره تبدیل میشد. ... این گام مثبت به همت صرافان کشور بود .
بخش اول-صرافان
1-تاریخچه صرافی: در زمان اشکانیان و بالاخص در دوره ساسانیان براثر بسط و توسعه بازرگانی ضرب سکه های مختلف طلا و نقره رونق بسیار داشته و در دوره اسلام ابتدا به علت موانع مذهبی و حرام بودن دریافت بهره، رکود و کسادی قابل ملاحظه در حرفه صرافی ظاهر شد لذا فعالیت صرافی را گروهی ادامه دادند که توانستند ممنوعیت ربا را در عملیات صرافی تابع دین خویش گردانند.
عمده ترین عملیات صرافی عبارت بود از تسعیر پول ها و انجام داد و ستد با صدور بروات و رایج بیجک. (صفحه 33)
بیجک (کلمه ای است هندی) سندی بوده که صرافان ضمن صدور ان پرداخت مبلغی را تعهد کرده که عندالمطلبه یا در کوتاه ترین مدت وجه آن را
بپردازند. علت افزایش رواج آن در شهرها برحسب میزان معروفیت و اعتبار صادرکننده (متعهد) بیجک بوده است. (سفته امروزی)
رواج بیجک در صرافی به خاطر توسعه و رونق بازرگانی و عدم نشر اسکناس بود زیرا تا سال 1266 شمسی (1887 میلادی) که در ایران اسکناس انتشار یافت سکه های فلزی تنها وسیله مبادله و نقل و انتقال پول بودند بنابراین بیجک علاوه بر آنکه سود سرشاری عاید صرافان میکرد وسیله ای برای رفع مضیقه پولی بازار نیز بوده است.
نخستین پیشنهاد تأسیس بانک ملی در سال 1258 شمسی توسط حاج محمد حسن امین دارالضرب بود که به ناصرالدین شاه قاجار تسلیم و خود قبول نمود که سرمایه اصلی بانک را تأمین کند که مورد تأیید قرار نگرفت. (صفحه 35)
فعالیت سرمایه گذاران خارجی : 1- اولین پیشنهاد بیگانگان برای تأسیس بانک در ایران در سال 1864 برابربا ماه رمضان 1281 هجری قمری(1243 شمسی) از طرف ژان سوالان به نمایندگی عده ای از سرمایه داران و صرافان بزرگ فرانسوی برای تأسیس بانک با سرمایه دو میلیون لیره انگلیسی(برابربا پنجاه میلیون فرانک فرانسه و تخمیناً هییت کرور و نیم اشرافی ایران) به دولت ایران(ناصرالدین شاه) ارایه شد.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643