ادبیات نظری و پیشینه پژوهشی نقش فناوری اطلاعات در صنعت بیمه
در قالب word ودر 29 صفحه وقابل ویرایش
فهرست مطالب
مقدمه
2-2) تعریف فن آوری اطلاعات
1 ) اطلاعات از دیدگاه نظری:
2) اطلاعات از دیدگاه تئوری اطلاعات:
2-3) اهمیت و لزوم توسعه فن آوری اطلاعات
2-4) عوامل موثر بر توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات
2-4-1) فرهنگ
2-4-2) زیرساخت
2-4-3) منابع انسانی
2-4-4) منابع مالی
2-4-5) دولت
2-5) عناصر تشکيل دهنده بيمه
2-6) انواع بيمه
2-7) پیشینه بیمه در ایران:
2-8) بیمه الکترونیک
2-9) جایگاه بیمه الکترونیک در صنعت بیمه ایران
2-10) پیش نیاز های پیاده سازی فن آوری اطلاعات در صنعت بیمه
2-10-1) فرهنگ سازی
2-10-2) آسیب شناسی
2-10-3) جهت دهی به سمت ساختار فرآیندی:
2-10-4) درگیری کلیه افراد صنعت بیمه با امور فن آوری اطلاعات
2-10-5) کوچک سازی ساختار سازمانی:
2-11) نقش فن آوری اطلاعات در صنعت بیمه
2-12) آثار فن آوری اطلاعات در صنعت بیمه
2-12-1) کاهش موانع ورود به بازار
2-12-2) شفافیت بازار
2-12-3) تخصصی شدن
1-12-2) کاهش هزینه ها
2-13) بیمه سلامت
2-14) پیشینه و ادبیات تحقیق
منابع
2-1) مقدمه :
در سال های اخیر استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان محور بسیاری از تحولات جهانی امری
انکارناپذیر بوده و این امر موجب تسریع انجام امور گشته است. در حال حاضر در هر تجارتی میتوان نشانه
هایی از فن آوری را مشاهده کرد مانند بانکداری الکترونیکی، آموزش الکترونیک و بیمه الکترونیکی (علیزاده،
1383).امروزه اطلاعات هم به عنوان یک منبع استراتژیک و هم منبع عمده برای ارزش افزوده مطرح است. هزاره سوم به زعم صاحب نظران و اندیشمندان، عصر اطلاعات و به تبع آن فن آوری اطلاعات است. حرکت جوامع به سوی جامعه اطلاعاتی،جهان را وارد عصر اطلاعات ساخته و بسیاری از جنبه های اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی بشر را دسخوش تحولی عمیق نموده است(محترمی،1382).
ضرورت استفاده از فن آوري اطلاعات در صنعت بيمه را شرکت هاي خصوصي و دولتي حس کرده اند و مدتي است که به اين سمت و سو کشيده شده اند، اما هنوز تا رسيدن به جايگاه ايده آل در اين عرصه فاصله زيادي باقي مانده است.
نقش و تاثير فناوري اطلاعات در عصر حاضر بر هيچ کس پوشيده نيست، به خصوص صنعت بيمه که تمام اقشار جامعه با آن سر و کار دارند.نقش فناوري اطلاعات در صنعت بيمه از منظر نقش و تاثير فناوري اطلاعات در فرآيند انجام عمليات بيمه گري، نقش فناوري اطلاعات در نتيجه عمليات بيمه گري و تاثير آن در ضريب نفوذ بيمه در کشور و نقش اطلاعات و آمار دقيق و به موقع در کيفيت اداره امور شرکت هاي بيمه بسيار حائز اهميت است. هر چند طي اين سال ها صنعت بيمه توانسته است پيشرفت کند و بخشي از فعاليت هاي خود را توسط IT انجام دهد ولي هنوز هم با کشورهاي پيشرفته فاصله فراواني وجود دارد. براي رسيدن به جايگاه واقعي در اين زمينه نيازمند يک برنامه جامع و کامل هستيم تا با استفاده از اطلاعات دقيق و آمار و ارقام مديريت ريسک داشته باشيم اطلاعات دقيق و آمار و ارقام را از مهم ترين مواردی است که مي تواند در بالابردن کيفيت شرکت هاي بيمه اي تاثير گذار باشد.نقشIT در صنعت بيمه همان نقش پشتيباني کننده است و در ايران به دليل وجود موانع حقوقي، قانوني و فني و نهادي اين بخش به رشدي که مدنظر بوده نرسيده است. بنابراين، براي توسعه IT در صنعت بيمه مجموعه متنوعي از اقدامات در زمينه هاي مختلف زيرساختي، فني و مديريتي، مسائل فرهنگي و حوزه کاربران و نرم افزارهاي کاربردي بايد صورت گيرد؛ زيرا بدون يک الگوي وحدت بخش، يکپارچه و تعيين تقدم و تاخر اين اقدامات دشوار خواهد بود.شرکت هاي بيمه دولتي و خصوصي ضرورت استفاده از فناوري اطلاعات را در صنعت بيمه احساس کرده و به اين سمت و سو گرايش يافته اند(روزنامه دنياي اقتصاد، 1386).
2-2) تعریف فن آوری اطلاعات
اطلاعات از دیدگاه های گوناگون دارای تعاریف متفاوتی است. سه مورد از آنها عبارتند از:
1 ) اطلاعات از دیدگاه نظری:
اطلاعات به هر نوع داده جمع آورى شده با استفاده از روش هاى مختلفى نظير : مطالعه، مشاهده، شايعه و ساير موارد ديگر اطلاق مى گردد. در واژه "اطلاعات"، بار معنائى از قبل تعريف شده اى در رابطه با کيفيت، معتبر بودن و يا صحت داده وجود نداشته و امکان برخورد با اطلاعات معتبر، غيرمعتبر، واقعى، نادرست، صحيح و گمراه کننده، وجود خواهد داشت .
2) اطلاعات از دیدگاه تئوری اطلاعات:
اطلاعات دربردارنده يک معنى خاص خصوصا "در ارتباط با پيشگوئى احتمالى از داده است. در تعريف فوق، ميزان معنى و محتواى ارائه شده توسط اطلاعات مورد توجه قرار مى گيرد.مثلا" پيامى که به ما اعلام مى نمايد:"فردا خورشيد طلوع مى نمايد " داراى حجم اندکى محتواى اطلاعاتى است در حاليکه يک پيام در رابطه با روز قيامت، شامل حجم بالائى از اطلاعات است. در تعريف ارائه شده از منظر تئورى اطلاعات، همانند تعريف ارائه شده قبلى، توجه خاصى به کيفيت و يا ارزش اطلاعات نمى گردد.
3) اطلاعات از دیدگاه علم « فناوری اطلاعات»
علم اطلاعات و فن آورى اطلاعات با اطلاعات به عنوان داده جمع آورى شده، ذخيره شده، بازيابى شده، پردازش شده و ارائه شده سروکار دارد. در تعريف فوق نيز به مواردى همچون اعتبار، کيفيت و ارزش اطلاعات به صورت جانبى، توجه مى گردد (محمود زرگر ،1383)
فن آوري اطلاعات ياIT ترجمه عبارت information Technology است که هدف آن دسترسي کاربر به گنجينه دانش بشري است و در اصصلاح براي توصيف فن آوري هايي به کار مي رود که ما را در ضبط , ذخيره سازي, پردازش, بازيابي, انتقال ودريافت اطلاعات ياري مي کند و فن اوري هایي مانند رايانه, تلفن, ارتباط از راه دور, انتقال از طريق دور نگار و.... را در بر مي گيرد (کيت بهان وديانا هولمز،1990).
همچنين دبيرخانه شوراي انفورماتيک ايران در سال1378 تعريف زير را از فناوري اطلاعات ارائه کرده است « به مجموعه اي به هم پيوسته از روش ها ,سخت افزارها, نرم افزار ها وتجهيزات ارتباطي که اطلاعات را در اشکال گوناگون ( صدا - تصوير ومتن ) جمع آوري, ذخيره سازي, بازيابي وپردازش, انقال ويا عرضه مي کند اطلاق مي شود » (محمدي ،1381).
فن آوري اطلاعات واسطه اي است که امکان بيان طيف گسترده اي از اطلاعات, انديشه ها, مفاهيم و پيامها را فراهم کرده ودر جهت گسترش توانمنديهاي انديشه انسان تکوين يافته است. توسعه فن آوري اطلاعات مستلزم هدايت، تقويت، توليد و گسترش اطلاعات و نوآوري در فن آوري هاي سخت افزاري و نرم افزاري اطلاع رساني است. فناوري اطلاعاتي همان محور و مرکز مجموعه اي از فعاليت هاي هدايت شده است که کنترل مديريت، بهروري، توليد، آموزش و ارتقاي يک سيستم ( اعم از سازمان يا يک پايگاه اطلاعاتي و...) را با يک مرکزيت به عهده دارد
هدف فناوری اطلاعات تسهيل وتسريع دسترسي به اطلاعات از طريق ابزار ها وفنون ارتباطات است و معرف فناوري اطلاعات و ارتباطات است و به عنوان يک مجموعه اي متفاوت از ابزارها ومنابع فناوري بکار رفته براي برقراري ارتباط, ايجاد و انتشار، ذخيره کردن و مديريت اطلاعات تعريف شده است( جارياني ،1382).
2-3) اهمیت و لزوم توسعه فن آوری اطلاعات
امروزه کشور ها با هر جهان بینی و دیدگاه ایدئولوژیکی به دنبال سعادت،رفاه و زندگی بهتر برای مردم خود و توسعه فراگیر هستند در این راه، به کارگیری هرچه بیش تر فن آوری اطلاعات و ارتباطات را کلید اصلی نیل به چنین توسعه ای میدانند (ریس دانا و فیروزآبادی،1386). امروزه اطلاعات در کنار عواملی مانند نیروی انسانی، مواد اولیه، سرمایه، انرژی و ماشین آلات به عنوان یکی از عناصر تولید نقش مهمی را ایفا و روز به روز به اهمیت آنها افزوده میشود.(نامداری و فقیهی،1384،ص 116)
به عبارت دیگر اطلاعات آن چنان نقش تعیین کننده و مرکزی در طراحی و سیاست گذاری ملی دارد که بدون اطلاعات صحیح و به روز چنین فرایندی امکان پذیر نخواهد بود (مووینی،1384).
بنابراین کشورهای در حال توسعه و بالاخص ایران،برای پاسخ گویی به نیازهای توسعه خود باید در دست یابی به تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات اصرار ورزیده و عقب نشینی نکنند.اقدامات اولیه این فرایند،توسعه زیرساخت های فنی(نرم افزار و سخت افزار)،مخابراتی،اطلاع رسانی،علمی و پژوهشی کشور است.به این امید که بتوان تکنولوژی لازم را در زمینه کسب نموده و ضمن جذب صحیح و اصولی اطلاعات وارداتی، به یک تولید کننده و صادرکننده اطلاعات در این زمینه تبدیل شد.لذا در راستای چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر تحقق جامعه ای توسعه یافته،متناسب با مقتضیات فرهنگی،متکی بر اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی،حفظ هویت ایرانی-اسلامی با تاکید بر مردم سالاری دینی و عدالت اجتماعی،سند جامع فن آوری اطلاعات کشور به اجرا درمی آید،به این امید که اهداف چشم انداز 1404 هجری شمسی کشور محقق شود.( ریس دانا و فیروزآبادی،1386).
2-4) عوامل موثر بر توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات
اگر چه فن آوری اطلاعات و ارتباطات،زیربنای بسیاری از فعالیات های تجاری،اقتصادی و دولتی را تشکیل میدهد،لیکن شواهدی مبنی بر اینکه نوآوری ها فاقد کارایی لازم هستند و استفاده اندکی از آنها به عمل میآید،در دست است(کلگ ،2000).مرور گزارش ها و مطالعات موردی انجام شده در باره کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در کشور های در حال توسعه،حاکی از نرخ بالای ناکامی در کاربرد این فن آوری در این کشورهاست(هیکس،2002).
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
استان: کردستان، شهرستان : سقز
شماره تماس:: 09189763156
ایمیل : omidarzy@yahoo.com
کد پستی : 6683193643